HO-ban a Mito

Mi is otthon maradtunk. És egy kicsit maradunk is.

Szerencsére már azon agyalhatunk, hogy hogyan tudunk a legsimábban és legbiztonságosabban visszatérni az irodába. De miközben ezt kitaláljuk, igyekszünk azt is észrevenni és megőrizni, ami a karantén idején hasznos, praktikus, kedves volt. Hiába kellett sok döntést gyorsan és kevés információ alapján meghoznunk, mégis van pár dolog, amit megtartunk a lentiekből. Azért, hogy még több okos dolgot tudjunk csinálni, és még jobban érezzük magunkat közben.

Tudatosság

Nagyon sok érdekes és jó cikket írnak emberek, akik nálunk sokkal okosabbak és tapasztaltabbak ilyen téren. Szerintünk ezeket érdemes lehet elolvasnod:

Egy dolog a hatékonyság, egy másik dolog a környezet. Ha huzamosabb időt töltesz el HO-ban, az bizony már remote work, nem pedig home office. Ennek megfelelően kell kialakítanod / átalakítanod az otthoni munkakörnyezetedet, például hogy semmiképpen se fájjon a végén. Erre vannak jó ötletei többek közt az Atlassiannak. De miket lehet érdemes még átgondolnod?

 • Muszáj a perifériákba befektetni kicsit: a sok videocall kényelmesebb lesz egy klassz headsettel, ami nem nyomja a füled, és nem kell bele ordibálnod. Ráadásul a tankönyvi ülő helyzetet felvenni is csak akkor lehet, ha a monitor és a billentyű egymástól szabadon mozgatható.
 • A világítás is sokkal fontosabb, mint elsőre gondolnánk: hosszú távon rosszat tesz a szemednek, ha nincs egy jó asztali lámpád, ami sötétedés után segít csökkenteni a kontrasztot. Az ablakkal szemben vagy háttal ülni sem előnyös, észre sem veszed, de egész nap hunyorogni fogsz.
 • Otthon sokkal könnyebb kialakítani, sőt, egy kisebb lakásban még praktikusabb is lehet, szóval fontold meg az álló munkaállomás használatát. A kutatások nem mondják meg egyértelműen, hogy az ülés vagy az állás az egészségesebb, de abban egyetértenek, hogy váltogatni a kettőt a legjobb!
 • Ha nem kell gépelned, hanem jellemzően megbeszéléseken ülsz, válassz bátran egy karosszéket, és helyezd kényelembe magad!
 • Nem mindenki engedheti meg magának, de sok szempontból ideális, ha az otthoni irodádat egy külön szobában tudod berendezni: napközben sokkal jobban tudsz fókuszálni, de mentálisan is segít, ha a nap végeztével rá tudod csukni a melóra az ajtót.

 

De akkor se érezd rosszul magad, ha nincsenek megfelelő eszközeid az ideális home office-hoz. Hidd el, mások is vannak így ezzel, mint aki például vasalódeszkát vagy babaszéket használ trendi álló asztalként:

Szociális szeparáció kezelése

Discordban csacsogás egész nap - mindennap

Ha hiányoznak a körülötted ülő emberek, a Discordban tudsz csinálni egy óriási céges walkie-talkie-t.

Mi az a Discord? – Egy olyan platform, ahol szobákba rendeződve tudtok dumálni egymással.

Miért jó a Discord? – Akár létrehozhatod benne a saját irodátok virtuális mását, ahogyan mi is tettük. Esténként közös koccintásra is kiváló, ha már a vigalmi negyed nem üzemel.

Hogyan csináld meg?https://discordapp.com – Gyakorlatilag egy e-mail címmel és egy jó szervernév-ötlettel két perc alatt csinálhatsz saját céges színteret ingyen. Ha ez megvan, már csak meg kell hívnod a munkatársakat, és onnantól akár együtt is dolgozhattok a tematikus szobák sorának létrehozásán. Ezekbe a szobákba pedig betehettek botokat is, akik pl. a zenét tudják szolgáltatni.

Új típusú megbeszélések

Az átalakult rendszerben egy rakás meeting okafogyottá válhat, mások viszont átveszik a helyüket. Érdemes olyanokkal kísérletezni, amik segítenek a mindennapokban azzal, hogy láthatjátok, halljátok egymást. Van, hogy fél óra nem szakmázás többet segít a melóban, mint egy kimerítő státuszmeeting.

 • A napindító megbeszélések nem ártanak, nehéz képben maradni azzal, hogy ki mit csinál épp.
 • A 10 perces bejelentkezések olyanok, mint a közös cigizés, de sokkal-sokkal jótékonyabbak.
 • A közös virtuális ebéd se rossz, és a pad thai illatát sem kell elviselned.

Az új felállás egyik nagy előnye viszont az, hogy bárhonnan bejelentkezhetsz! A reggeli meetingeket intézheted Owen bácsi és Beru néni párafarmjáról, ebéd környékére átülhetsz Al Bundy kanapéjára, hogy aztán a délutáni workshopot egyenesen Totoro mellől csináld végig. De természetesen beülhetsz az irodai szobádba is.

Mi természetesen azonnal elérhetővé tettük a régi és az új irodánk különböző helyiségeit ilyen célokra, de szerencsére ez másoknak is hamar eszébe jutott, így könnyen lehet szemezgetni a legnagyobbak kínálatából:

Mitorna a sorvadó izmok ellen!

Miután az elmét sikerült valamennyire irányba állítanunk, el kellett kezdeni foglalkozni a testtel is kicsit. Az irodába(n) járás kiesésével sajnos elég nehezen jött össze ebben az időszakban a 10.000 lépés a négy fal között (bár ezúton is emeljük kalapunkat az erkélyen maratont futó úr előtt), így megszerveztük magunknak a rendszeres testmozgást. Amúgy is szoktak lenni közös alkalmaink (foci, kosár, jóga, …) a mozgásra, most viszont ezt némileg át kellett alakítanunk, hogy működjön ebben a helyzetben is.

A Mitorna keretein belül létrejött egy heti beosztás és program, amibe bármikor szabadon beszállhatott bárki. Elhivatott edzőink pedig napi edzéstervekkel gondoskodtak arról, hogy mindenki megtalálhassa azt formáját a mozgásnak, ami szimpatikus, vagy amire épp szüksége van:

 • Erősítés
 • Jóga
 • Bodyart
 • Pilates
 • Ülőmunkából kimozgatás

Dóri, Enci, Lia, Noncsi, Orsi és Vera foglalkozott azzal hétfőtől péntekig minden héten, hogy a mozgásra vágyók kikászálódhassanak a fotelből egy kicsit.

Természetesen volt minden a burpee-től a kobrán át a vállhídig, de ha kíváncsi vagy, hogy milyen volt például a húsvéti erősítő edzésünk, akkor rögtön ki is próbálhatod! A neved betűi megadják, hogy milyen gyakorlatokat végezz el. Hajrá!

Csapatépítés távolról

Videó callokon összetartani csapatokat nem egyszerű. Ráadásul látjuk, hogy az irodába a “klasszikus” módon még sokáig nem fogunk visszatérni, ezért nagyon fontos, hogy ne hagyjuk elveszni a személyes kapcsolatokat az egy csapatban dolgozó mitósok között.

Ez sokszor spontán is megy: a UI csapat minden pénteken iszik egy virtuális kilépő sört, az accountok között pedig napi (szigorúan nem full!) kicsekk van, ahol fél órában lelazulva megdumálják, hogy kivel mi volt aznap. Időnként viszont jól jön egy kis extra, amikor valami témát is adunk a virtuális gettugedörnek:

Közös főzés:

van, akinek jobban megy, van, akinek kevésbé, de amit anyutól nem sikerült ellesni, azt most bepótolhatjuk. Közösen kinézünk előre egy receptet, megrendeljük a hozzávalókat, majd a kedvenc főzős influenszereinktől ellesett setuppal és lingóval kezdődhet a műsor! Ha a végén valami ehető jön ki belőle, azért külön pont jár.

Kvíz:

a teljesen klasszik kocsmakvíz online változata: az önszerveződő csapatokat egy játékmester koordinálja, aki csinált előre egy teljes kvízprezentációt adott tematikára, amit megosztott a képernyőjén. A csapatok egy alternatív chatben egyeztették a válaszokat, amiket aztán a csapatkapitányok egy google formba vittek fel.

Gaming:

a szokványos online játékok mellett nekünk a Sketchful jött be legjobban. Ingyenes, könnyen megtanulható, sokan csatlakozhatnak hozzá, és a feladványokat egyedien értelmező rajzok kimeríthetelen szórakozás forrását jelentik – hát igen, nem lehet mindenki GFX-es!

De ne higgyetek nekünk, próbáljatok ki ti is egy random ötletet innen:

https://museumhack.com/virtual-team-building-for-remote-teams/

Mitonite online

Egyik legrégebbi hagyományunkat nem hagyhattuk veszni pusztán azért, mert nem tudunk elmenni egy ivóba. A karantén ideje alatt tematikus esteket szerveztünk az egész cég számára, hogy az amúgy kéthavonta ismétlődő rendezvényünket pótoljuk. Egy ilyen alkalomra mindenki jöhet, de miután most kicsit más egy pohárral a kézben dumálni másokkal, más irányba mentünk.

A Mitopoly keretein belül virtuális játékszobákat hoztunk létre, ahol az egyszerű logikai játékoktól a nagy közös Activityzésen át a céges kvízig mindent ki lehetett próbálni egy estén keresztül.

A Mito Cluedo pedig egy csapatos nyomozásra invitálta a kollégákat, hogy megtalálhassák a lezárt irodánk ellopott kulcsát, amit a velünk 10 éve együtt élő Fantom lovasított meg. Ehhez gyakorlatilag online szabadulószobákat hoztunk létre kézműves módszerekkel, és persze a kulcs is meglett.

Munkarend a szülőknek

A szülőknek kiemelten nehéz dolga van ebben a helyzetben, hiszen a napi feladatok ellátása mellett a gyerekekkel is kell foglalkozni. A helyzetek háztartásról háztartása eltérhetnek, mi flexibilis munkarenddel próbálunk segíteni.

Mi a flexibilis munkarend? Az otthon maradó szülő vagy szülők kialakítanak egy konkrét napirendet a gyerekekhez kapcsolódóan, és azt publikusan kezeljük, bekerülnek a naptárba. Így az összes többi kolléga is látja és tudja, hogy a szülők mikor érnek rá, mikor lehet őket keresni, mikor tudnak segíteni a feladatokban.

Élet a HO-n túl - Fun things

Eleinte a hirtelen jött temérdek otthoni szabadidő kitöltésére kerestük a lehetőségeket, amikkel egy kicsit viccesebbé, inspirálóbbá vagy izgalmasabbá tehetjük a kötelezően otthon töltött napokat, viszont a nyitogatás miatt sem szűntek a tippek / ajánlások, így ezt, úgy néz ki, megtartjuk még egy darabig.

Szóval kitartóan gyűjtük, mi az, ami az aktuális hetet feldobta egy-egy Mitósnak, legyen ez egy sorozat, könyv, recept, album, game, DIY vagy igazából bármi. Ezt pedig minden pénteken megosztjuk, hogy azzal a hónunk alatt lehessen hatolni a hétvégébe.

Ha jól jönne pár Fun Thing – katt ide vagy ami még jobb, kövesd a @hellowearemitot, úgy az egészet, ahogy van!

Zene

Adja magát, hogy a zene segít a munkavégzésben, ez most sincs másképp.

Rádiózás – A Discordon elérhető virtuális irodánkban bárkiből lehet DJ, és bárki csinálhat rádióadást. Ez tulajdonképpen ugyanolyan, mint amikor valaki a szobában rácsatlakozhat a hangfalra.

Playlistek – Szerencsére több olyan kollégánk is van, aki otthonosan mozog ütemekben és dallamokban. Összeraktak nekünk pár olyan playlistet, amiktől kicsit hatékonyabban vagy jobban mehet a munka:

Először lassan teregetsz rá, de aztán a második kört a lavórral már táncikálva teszed meg, amikor pedig felcsendül a Believe Chertől, már teli torokból ordítod te is, és érzed, hogy jó lesz ez az izoláltságban töltött este is.

Áron – Becsekk

Nincs az a vibe, ami le tudna hozni az év legtermelékenyebb napkezdéséről – gitár, füst és lábdob.

Áron – Kicsekk

Letenni a melókát, kinyitni az ablakot, és bontani egy testes vöröset valakivel, aki fontos.

Először lassan teregetsz rá, de aztán a második kört a lavórral már táncikálva teszed meg, amikor pedig felcsendül a Believe Chertől, már teli torokból ordítod te is, és érzed, hogy jó lesz ez az izoláltságban töltött este is.

Finoman és kedvesen építkező, főleg klasszikusokat felvonultató lista, hogy minden reggel egy közepesen gagyi film zenés montázsában érezhesd magad fogmosás közben.

Kajakóma utáni hullámvölgy kezelésére, majd hárítására szép lassan felhozós zenék, agyeldobós megőrüléssel zárva.

Ha nagyon máshol akarnál lenni, hallgasd meg kedvenc filmjeid zenéit!

DóriEgykéthá’

Szeretnéd, ha pörgősen indulna a napod? Akkor hallgasd ezt a playlistet, és hátha nem akarod kicsinálni az örökké fúró szomszédot, a folyton akadozó netet. Maradj otthon, és hallgass jó zenéket!

Ha kezdesz már bekattani, akkor csapd fel ezt a playlistet, tekerd maxra a hangerőt, és üvöltsd a refrént, léggitározz, headbangelj! Hadd örüljön a szomszéd! Adj ki magadból mindent.

Tibi – Morning Vibes

Jó reggelt! Fogj egy csésze kávét és nézz ki az ablakon.

Van az a pont, amikor le kell zárnod a géped, és nyomni egy bulit a szobádban.

Blablabla. Csak hallgasd végig!

Hargi – Weird Mornings

Zenék azokhoz a lassan induló, furcsa reggelekhez, amikor kicsit többet időzöl az álom és az ébrenlét határán.. És közben arra próbálsz rájönni, hogy vajon csak álmodtad-e ezt az egészet.

Mire a pohárka aljára érsz, a bor kilazít és letisztít, szóval indulhat a kulturált tombolás egy kis funk rockra.

Számtalan zeneguru próbálkozott már, és vallott kudarcot azzal, hogy összegyűjtse azt a 10 számot, amik a legnagyobb hatással voltak az emberiség kultúrtörténetére. Én is tettem egy próbát. Szerintem sikerült.

Niki – Lomograph

Inkább chilles, kicsit kiégett, néhol fura színű, de nagyon szerethető, nyomokban nyári dallamok a napsütéses délutáni első lazítós bambikhoz.

NikiWanderlust

Vannak azok a pillanatok, amikor jól esne teleportálni, de nagyon. Akár a nézelődve barangolós típus vagy, akár a kalandok közepébe belemenős, ennek a listának minden egyes darabja más és más spotra dob, és mellékhatásként picit talán rá is pörget arra, ami még hátravan a napodból.

Nagyon kellett pisilned, de komoly fejet vágva leplezted ezt hosszú perceken át? Kollégád végig simogatta a macskáját bekapcsolt videóval, és neked nincs macskád, akit simogathatnál? Nyomd ki a Zoomot, némítsd a Discordot, és add ki a feszkót a kövi státusz előtt!

Mindenfajta kategorizálás nélkül, ezeket szívecskéztem be, amíg itthon csücsültem.

A kutyák legalább örülnek

Van, aki hosszú távon is örül ennek a helyzetnek, ezek pedig a kutyáink, meg talán a macskáink is. Őket amúgy örömmel látjuk a mindennapokban az irodánkban is, viszont ha valakik, akkor ők most nagy nyertesek, hiszen a gazdik egész nap velük vannak.

Mi egymásnak mindig azt szoktuk mondani, bármi történik, hogy minden nagyon jó lesz. Most nektek mondjuk: minden nagyon jó lesz.