HO-ban a Mito

Mi otthon maradunk.

Magunkat sose szoktuk túl komolyan venni, de a melót igen. Meg most egy ideig a saját és egymás egészségét is. Hosszú távon otthon lenni kihívás tud lenni technikai és lelki szempontból is. Megpróbáltuk összeszedni azokat a dolgokat, amik nekünk segítenek ebben, hátha mi is tudunk ezekkel segíteni másoknak. Mondjuk neked.

Tudatosság

Nagyon sok érdekes és jó cikket írnak emberek, akik nálunk sokkal okosabbak és tapasztaltabbak ilyen téren. Szerintünk ezeket érdemes lehet elolvasnod:

mito_discord_web

Szociális szeparáció kezelése

Discordban csacsogás egész nap - mindennap 

Ha hiányoznak a körülötted ülő emberek, a Discordban tudsz csinálni egy óriási céges walkie-talkie-t.

Mi az a Discord? - Egy olyan platform, ahol szobákba rendeződve tudtok dumálni egymással.

Miért jó a Discord? - Akár létrehozhatod benne a saját irodátok virtuális mását, ahogyan mi is tettük. Esténként közös koccintásra is kiváló, ha már a vigalmi negyed nem üzemel.

Hogyan csináld meg? - https://discordapp.com - Gyakorlatilag egy e-mail címmel és egy jó szerver név ötlettel két perc alatt csinálhatsz saját céges színteret ingyen. Ha ez megvan, már csak meg kell hívnod a munkatársakat, és onnantól akár együtt is dolgozhattok a tematikus szobák sorának létrehozásán. Ezekbe a szobákba pedig betehettek botokat is, akik pl. a zenét tudják szolgáltatni.

Új típusú megbeszélések

Az átalakult rendszerben egy rakás meeting okafogyottá válhat, mások viszont átveszik a helyüket. Érdemes olyanokkal kísérletezni, amik segítenek a mindennapokban azzal, hogy láthatjátok, halljátok egymást. Van, hogy fél óra nem szakmázás többet segít a melóban, mint egy kimerítő státuszmeeting.

  • A napindító megbeszélések nem ártanak, nehéz képben maradni azzal, hogy ki mit csinál épp.
  • A 10 perces bejelentkezések olyanok, mint a közös cigizés, de sokkal-sokkal jótékonyabbak.
  • A közös virtuális ebéd se rossz, és a pad thai illatát sem kell elviselned.
mito_zoom_selfie
mito_zoom_heart_2x

Közös programok a virtuális térben

Szerencsére most már rendkívül sok eszköz áll a rendelkezésünkre, hogy tudjunk valamit csinálni anélkül, hogy kimozdulnánk a lakásból. Ez persze nem jó, de legalább nem kell 10 percet várni, mire odajut a pulthoz az ember.

Gaming
Tematikus Facebook-csoportokban és Google Chat szobákban szervezzük meg, hogy az esti foci helyett Rocket League lesz-e. A különböző platformokat egyfajta gaming társkeresőként használjuk.

Mozgás
Nincs ok arra, hogy csak virtuálisan mozogjunk, ezért próbálunk közös mozgásokat is szervezni, mint a virtuális jógaóra. Az se baj, ha nem lehet megszervezni cégen belül, rendkívüli mennyiségű oktatóvideó elérhető akár csak a Youtube-on is.

Koccintás
Ha már fellőttünk egy virtuális irodát a Discordban, akkor miért ne lehetne ott koccintani is?

Mito-Glory_pic_x2

Könnyebben, jobban előre

Mito Glory a társadalom szolgálatában

Így nevezzük a mitóban azt a rendszert, amiben proaktív ötleteket dolgozunk ki. Normál időkben ez jellemzően úgy nézett ki, hogy egy-egy körben kiválasztottuk valamelyik ügyfelünket, meghatároztunk területeket, problémákat, majd elkezdtünk azon agyalni, hogy mik lehetnek valódi, működő megoldások. A kreatív csapat ezeket a briefeket megkapta feladatként, míg a cég egésze pedig open briefként.

E hét hétfőn azonnal indítottunk egy Mito Glory-t két céllal:

  • Nagyon sok olyan ügyfelünk van, akik piaci szerepük és társadalmi beágyazottságuk révén tudnának segíteni, a mi feladatunk, hogy segítsünk nekik megmutatni, hogy hogyan.
  • Mi mitóként is tudunk segíteni, hisz rengeteg kompetencia van házon belül, vizsgáljuk meg, hogy tudunk-e valami olyan eszközzel vagy megoldással előjönni, ami valódi segítség lehet ezekben a hetekben.

Két nap alatt több mint 30 ötlet érkezett be, ezek közül a hét második felében jópárat már el is küldtünk az ügyfeleinknek, és bízunk abban, hogy egy-kettő meg is valósul és valódi segítség lehet.

Munkarend a szülőknek

A szülőknek kiemelten nehéz dolga van ebben a helyzetben, hiszen a napi feladatok ellátása mellett a gyerekekkel is kell foglalkozni, sőt, gondoskodni kell az oktatásukról is. A helyzetek háztartásról háztartása eltérhetnek, mi flexibilis munkarenddel próbálunk segíteni.

Mi a flexibilis munkarend? Az otthon maradó szülő vagy szülők kialakítanak egy konkrét napirendet a gyerekekhez kapcsolódóan, és azt publikusan kezeljük, bekerülnek a naptárba. Így az összes többi kolléga is látja és tudja, hogy a szülők mikor érnek rá, mikor lehet őket keresni, mikor tudnak segíteni a feladatokban. 

Zene

Adja magát, hogy a zene segít a munkavégzésben, ez most sincs másképp.

Rádiózás - A Discordon elérhető virtuális irodánkban bárkiből lehet DJ, és bárki csinálhat rádióadást. Ez tulajdonképpen ugyanolyan, mint amikor valaki a szobában rácsatlakozhat a hangfalra. 

Playlistek - Szerencsére több olyan kollégánk is van, aki otthonosan mozog ütemekben és dallamokban. Összeraktak nekünk pár olyan playlistet, amiktől kicsit hatékonyabban vagy jobban mehet a munka:

mito_dj_2
DJ_profile_anita

Először lassan teregetsz rá, de aztán a második kört a lavórral már táncikálva teszed meg, amikor pedig felcsendül a Believe Chertől, már teli torokból ordítod te is, és érzed, hogy jó lesz ez az izoláltságban töltött este is.

DJ_babucs_peti

1 óra legális pszichedelikus, amit munka közben is nyomathatsz.

DJ_tarnay_edina

Finoman és kedvesen építkező, főleg klasszikusokat felvonultató lista, hogy minden reggel egy közepesen gagyi film zenés montázsában érezhesd magad fogmosás közben.

DJ_tarnay_edina

Kajakóma utáni hullámvölgy kezelésére, majd hárítására szép lassan felhozós zenék, agyeldobós megőrüléssel zárva.

DJ_lakatos_tibi

Van az a pont, amikor le kell zárnod a géped, és nyomni egy bulit a szobádban.

DJ_lakatos_tibi

Jó reggelt! Fogj egy csésze kávét és nézz ki az ablakon.

DJ_profile_hargi

Zenék azokhoz a lassan induló, furcsa reggelekhez, amikor kicsit többet időzöl az álom és az ébrenlét határán.. És közben arra próbálsz rájönni, hogy vajon csak álmodtad-e ezt az egészet. 

A kutyák legalább örülnek

Van, aki hosszú távon is örül ennek a helyzetnek, ezek pedig a kutyáink, meg talán a macskáink is. Őket amúgy örömmel látjuk a mindennapokban az irodánkban is, viszont ha valakik, akkor ők most nagy nyertesek, hiszen a gazdik egész nap velük vannak.

Mi egymásnak mindig azt szoktuk mondani, bármi történik, hogy minden nagyon jó lesz. Most nektek mondjuk: minden nagyon jó lesz.